Wprowadzenie
Szanowni Goście!
Bardzo nam miło gościć Państwa w restauracji „Indus Tandoor”. Cieszy nas Państwa wybór, gdyż będziecie mieli okazję spróbować niezwykłych indyjskich potraw, pełnych niesamowitych aromatów i smaków.
Zanim jednak posmakuje się indyjskich potraw, warto poznać tradycję przygotowywania i spożywania posiłków w Indiach.
Jedzenie w Indiach traktowane jest w bardzo specyficzny sposób. Jedzenie jest swego rodzaju ofiarą, a żołądek to święty ogień, któremu podarowana jest ofiara w postaci jedzenia. W Indiach naturalne jest to, że każdym posiłkiem należy się podzielić z ulubionymi domowymi bóstwami, np. Ganeśem , czy Śiwą.
Jedzenie w Indiach traktowane jest w bardzo specyficzny sposób. Jedzenie jest swego rodzaju ofiarą, a żołądek to święty ogień, któremu podarowana jest ofiara w postaci jedzenia. W Indiach naturalne jest to, że każdym posiłkiem należy się podzielić z ulubionymi domowymi bóstwami, np. Ganeśem , czy Śiwą.
W starożytnych Indiach wziął też początek, kultywowany do dnia dzisiejszego zwyczaj, że gospodarz domu w porze posiłku wychodzi przed dom i zaprasza do posiłku głodnych , słowami Prasadam, prasadam, prasadam. Dopiero po ofiarowaniu jedzenia bóstwom, posiłek spożywają domownicy. Bardzo ciekawy jest też sam sposób przyrządzania i spożywania posiłków. W tradycyjnej kuchni indyjskiej kobiety nie potrzebowały mebli kuchennych, krajalnic, mikrofalówek czy tez innych sprzętów gospodarstwa domowego, bez których Europejczycy często nie mogą się obejść. W Indiach posiłki przygotowywane są w specjalnej, wydzielonej do tego celu części domu.
Blaty kuchenne świetnie zastępuje podłoga. Nie potrzebne są też stół ani krzesła. Jedzenie najczęściej spożywane jest na podłodze lub niskim taborecie, w pozycji siedzącej, a talerze doskonale zastępują liście bananowca. Rzadko używane są też sztućce. Mieszkańcy Indii, niezależnie od tego, z którego pochodzą regionu, lubią jeść palcami. Zgodnie z kulinarną tradycją, Hindusi starają się, aby każdy posiłek zawierał sześć smaków: słony, słodki, kwaśny, ostry, gorzki i cierpki. Ważne są też proporcje. Mieszkańcy Indii przywiązują dużą wagę do tego co, kiedy i ile jedzą. Teksty wedyjskie mówią, że nie wolno marnować jedzenia. Każdy zmarnowany kawałek w czasach dostatku, będzie brakowało jego ilości w czasach niedoboru żywności. Zatem jedzenia należy nakładać tylko tyle, ile jest się w stanie zjeść. Hindusi lubią też pościć, gdyż post umacnia silną wolę i dodatkowo służy zdrowiu. Główny posiłek dnia spożywany jest wieczorem i jest swoistym rytuałem w każdym domu. Wszystkie dania są nasycone aromatem i smakiem. „Klejnotem kuchni indyjskiej” są przyprawy, które czynią każdy posiłek niezwykle smaczny, a umiejętne połączenie przypraw czyni go lekkostrawnym. Większość przypraw i ziół ma właściwości lecznicze, np. kurkuma jest moczopędna i oczyszcza krew, imbir – tonizuje a pieprz Cayenne pobudza trawienie. Czy zatem nie warto rozkoszować się daniami kuchni indyjskiej?
Indyjską specjalnością jest pieczenie w glinianych piecach TANDOOR. Często taki piec stoi pośrodku wsi i jest głównym miejscem spotkań kobiet, które w trakcie przyrządzania posiłków mają czas najzwyczajniej poplotkować. Potrawy przyrządzone w piecu TANDOOR zachowują swój aromat. Pieczywo jest niezwykle chrupkie, a mięsa wypieczone z zewnątrz, pozostają miękkie w środku.
Do każdego posiłku dodatkiem jest indyjskie pieczywo, np. naan czy rothi oraz ryż, który Hindusi potrafią przygotować na wiele sposobów, a na bazarach indyjskich można znaleźć dziesiątki odmian ryżu. Zapraszamy do rozkoszowania się potrawami przygotowanymi w naszej restauracji.
W naszej kuchni każda potrawa jest przygotowywana indywidualnie aby zaspokoić potrzeby wszystkich Gości.
Do każdego posiłku dodatkiem jest indyjskie pieczywo, np. naan czy rothi oraz ryż, który Hindusi potrafią przygotować na wiele sposobów, a na bazarach indyjskich można znaleźć dziesiątki odmian ryżu. Zapraszamy do rozkoszowania się potrawami przygotowanymi w naszej restauracji.
W naszej kuchni każda potrawa jest przygotowywana indywidualnie aby zaspokoić potrzeby wszystkich Gości.